Βουδιστικό μάνταλα

Mandala_6

Τα μάνταλα είναι μία μορφή τέχνης και διαλογισμού για τους Βουδιστές μοναχούς. Μια ομάδα μοναχών ασχολούνται με το να δημιουργήσουν σε μια επιφάνεια (δάπεδο,τραπέζι κ.α) μία ζωγραφιά από άμμο.
Τα εργαλεία που χρησιμοποιούν είναι λεπτοί σωλήνες ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν τις διάφορες λεπτομέρειες που θέλουν με ακρίβεια. Στο σχέδιο συμβολίζονται  αναπαραστάσεις του κόσμου,κάποια ιστορία, κάποια αντίληψη θεότητας ανάλογα πιό θέμα έχουν συμφωνήσει οι μοναχοί να ζωγραφίσουν.Η ζωγραφιά μάνταλα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και εβδομάδες έως την ολοκλήρωση της στην διάρκεια της οποίας οι μοναχοί προσπαθούν να διαλογιστούν -παράλληλα-. Να σπάσουν το φράγμα της λογικής και να μπουν σε επίπεδα του ασυνειδήτου ή όπως μας αρέσει  να λέμε στη Δύση σε κατάσταση Νιρβάνας. Όταν το έργο (μερικά είναι αριστουργήματα) τελειώσει μία συμβολική πράξη παίρνει μέρος. Η καταστροφή από τους δημιουργούς (του μάνταλα) της ζωγραφιάς. Με αυτή τη διαδικασία τέχνης,διαλογισμού θέλουν να δείξουν τη βραδύτητα  της ζωής και το τέλος που έρχεται πάντα, τίποτα δεν είναι αιώνιο. Συνείδηση πως ο θάνατος μπορεί να είναι πολύ κοντά οποιαδήποτε στιγμή.

Όπως συνηθίζει να λέει και ένας φίλος μου όταν στεναχωριέσαι,συγχύζεσαι για μια κατάσταση αν ρωτήσεις τον θάνατο τι από όλα αυτά έχει σημασία και αν έχει σημασία θα σου πει: φίλε μου αυτά είναι βλακείες, ξέρεις τι έχει πραγματική αξία; Αν εγώ απλώσω το χέρι μου και σε αρπάξω κάποια στιγμή.

Μην ανησυχείτε. Το μόνο που θα κάνετε στον εαυτό σας είναι να τον φέρεται σε μια μορφή σύγχυσης.
Πόσο θα διαρκέσει η απραγία ( στην πράξη, στον εξωτερικό κόσμο έτσι εκδηλώνεται η σύγχυση που έχουμε σε μια συγκεκριμένη περίσταση); Μια ώρα-δυο ώρες στο τέλος θα αναγκαστείτε ( και από τον εαυτό σας και από τις συνθήκες γύρω σας) να δράσετε. Οπότε γιατί να χαλάτε χρόνο βραχυκυκλωμένοι χωρίς να κάνετε κάτι, άπραγοι; Δείτε την κατάσταση  και δράστε. Ψάξτε για λύση και προχωρήστε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s