Καινούριο μονοπάτι

zen-lake-water-light-935478

Προσπάθησε να προσαρμοστείς σε ότι έχει το μέρος να σου δώσει.Όταν ξεκινάς για ταξίδι μόνος ή με παρέα μη σχεδιάζεις και μη περιμένεις 100% τι θα σου συμβεί. άστο να πάει, εσύ μόνο για τα βασικά να έχεις το μυαλό σου, δηλαδή να ευχαριστηθείς τη διαμονή σου στο καινούριο μέρος.
Κάπως έτσι, προς αυτή τη κατεύθυνση χαίρεσαι αυτό που ζεις, αυτό που βλέπεις και γνωρίζεις.χωρίς έγνοιες, συνειδητό και επιτηδευμένο πρόγραμμα. Με το επιτηδευμένο πρόγραμμα προσπαθείς να γίνει αυτό που θες ντε και καλά -αυτό που σχεδίασες-  και ενώ στην αρχή βλέπεις τον εαυτό σου να κουράζεται, απογοητεύεται στο τέλος, νευριάζεις με τον εαυτό σου που δεν περνάει καλά και δεν εκτιμά το μέρος στο οποίο είναι.Πας κάπου και νομίζεις ότι θα συνεχίσεις το πρόγραμμά σου, αυτό που έκανες πριν το μέρος που πήγες, τα ίδια πράγματα, τις ίδιες συνήθειες,τα ίδια χόμπυ απλά σε διαφορετικό χώρο. Όμως αν αρχίσεις να δέχεσαι και να πηγαίνεις με τη ροή που πηγαίνει από μόνο του το πρόγραμμα, η ροή της μέρας, θα συνειδητοποιήσεις ότι περνάς καλά, μπορεί διαφορετικά αλλά καλά, γνωρίζεις πράγματα, βλέπεις με διαφορετικό μάτι (και άλλα), μαθαίνεις το άγνωστο μέχρι τότε, και είσαι ευγνώμων.

Κάπου στο γνωστό σε όλους Ζεν λέει ‘‘Εσύ είσαι εκείνο». Ο διαχωρισμός μεταξύ υποκειμένου και αντικειμένου-περιβάλλοντος δεν υπάρχει. Όταν κάποια στιγμή συνειδητοποιήσεις ότι είσαι κάπου που δεν σου ταιριάζει 100% και παρόλα αυτά εσύ το είχες διαλέξει να είσαι εκεί ξεκίνα να παρατηρείς. Ψάξε τι ακριβώς νοιώθεις, πως αισθάνεσαι, γιατί βγάζεις μία απαισιοδοξία γνωστή (στον καθένα) και αυτός/οι που είναι απέναντί σου άγνωστοι ή  γνωστοί τι κάνουν, προσπάθησε να δεις γιατί συμπεριφέρονται έτσι και τι νοιώθουν. Θα δεις ότι εσύ το έφτιαξες αυτό το σκηνικό εσύ επέλεξες να είσαι μέσα στο έργο που δημιούργησες μόνος σου.  Η επιλογή να είσαι εκεί ήταν δική σου κανένας δεν σε τράβηξε με το ζόρι να είσαι εκεί με αυτούς τους ανθρώπους,σε αυτό το περιβάλλον.Άλλαξε διάθεση, γύρνα απότομα τον εαυτό σου σε θετικό και όλα θα αλλάξουν. Όλοι θα είναι πιο αξιοπρεπείς στα μάτια σου, θα σου ταιριάζουν περισσότερο, θα έχεις μπροστά σου την εξέλιξη μιας συζήτηση που πραγματικά θα σε ενδιαφέρει που είσαι μέρος της. Και αν δεν αλλάξει το σκηνικό  και πάλι εσύ θα το διασκεδάσεις, θα περάσεις όπως εσύ θες.

Ξόδεψε λίγο από το πολύτιμο χρόνο σου κοντά σε μια παραλία. Πήγαινε εκεί που σκάνε τα κύματα, κάτσε αναπαυτικά και χαλάρωσε. Ανάπνευσε το ιώδιο της θάλασσας,φτιάξε την άμμο ώστε να κάθεσαι πάνω σε αυτήν πιο βολικά, συγκέντρωσε το βλέμμα σου στα κύματα, από μέσα βαθιά στον ορίζοντα μακριά που ίσα-ίσα φαίνονται μέχρι δίπλα σου, κοντά στα πόδια σου, εκεί που σκάνε.
Στη ζωή μας, στους περισσότερους τομείς της ζωής μας προ-διαγράφουμε μια πορεία για τον εαυτό μας (σαν διαδρομή σε χάρτη) και προχωράμε. Είμαστε σίγουροι πως θα είναι έτσι όπως θέλουμε και μας βολεύει να είναι.Οτιδήποτε από αυτά που θα εμφανιστούν μπροστά μας δεν το θέλουμε ή νομίζουμε ότι δεν μας ταιριάζει, το απορρίπτουμε ή το διώχνουμε κάνοντας ότι δεν το βλέπουμε.

Στη διαδρομή έχουμε σκαμπανεβάσματα, πότε έτσι πότε αλλιώς, μία χαρά, μία λύπη αλλά συνεχίζουμε…έτσι λέει η πορεία.Ούτε λεπτό στάσιμος σε κάτι που δεν το καταλαβαίνω όπως θα ήθελα. Το επόμενο θα μου ταιριάζει γάντι και θα καταλαβαίνω τι συναίσθημα μου προκαλεί, δεν θα απορώ, θα είμαι σίγουρος, έτσι λέμε.Φουσκώνουμε και χαλαρώνουμε ανάλογα τις καταστάσεις, αφρίζουμε στις υπερβολές,φυσικές και μη, αλλάζουμε για λίγο διαδρομή ή για πολύ αλλά συνεχίζουμε. Στο δρόμο μπερδευόμαστε με άλλους μαζί, μεγαλώνουμε και γινόμαστε τεράστιοι, με άλλους μικραίνουμε γινόμαστε σχεδόν αδιάφοροι και άφαντοι.
Ο άνεμος πολλές φορές μας βγάζει από την πορεία μας και εμείς ακολουθούμε. Ζούμε έτσι και στο τέλος ( στο τέλος που νομίζουμε ότι είμαστε, στο τέλος που θέλουμε να βρισκόμαστε) ακουμπάμε κάτι,βλέπουμε κάτι που δεν το είχαμε πριν ξαναδεί αλλά όχι για πολύ. Λες και από κάποιο φυσικό νόμο φεύγουμε πίσω,χάνουμε από τα μάτια μας αυτό που βλέπαμε καλό ή κακό, όνειρο ή μη.
Εκεί που λες όλα τελείωσαν, έφτασα κάπου έρχεται κάποιος άλλος να σε συντροφεύσει προς το τέλος, ένας που περνάει σαν εσένα ομοιοπαθής και αισθάνεσαι για λίγο σιγουριά. Μπορεί να είναι πιο δυνατός ή πιο αδύναμος από εσένα, μπορεί και ίδιος αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι η μοναξιά σου θα έχει και κάποιον παρέα, ίσως παρόμοια μοναχικό που είδε κάτι παρόμοιο σαν αυτό που είδες εσύ πριν το τέλος.

Η στροφή πέρα από την προσδοκώμενη οπτική γωνία των πραγμάτων είναι το καινούριο μονοπάτι.

Σχολιάστε