Αγάπη για αυτό που είναι ή για αυτό που μας αντανακλά;

 

Μία γνωστή πρόταση από αυτές που έγραψε ο Νίτσε λέει «Αγαπάμε περισσότερο το πάθος παρά το αντικείμενο του πάθους μας». Με αυτή τη φράση ο αγαπητός σε πολλούς φιλόσοφος ήθελε να  υποδείξει ότι όταν ποθούμε κάτι ή καλύτερα κάποιον πχ μια όμορφη κοπέλα που είναι δίπλα μας είναι επειδή μας κάνει να νοιώθουμε ωραία, ο πόθος μέσα μας είναι ζωηρός τόσο που η κοπέλα στο συγκεκριμένο παράδειγμα περνάει σε δεύτερη θέση ασυνείδητα.

Δηλαδή: Αγαπάμε περισσότερο αυτό που μας αντανακλά ο άλλος παρά τον ίδιο, τον αγαπημένο/η μας. (το ίδιο αλλά όχι στον ίδιο βαθμό ισχύει και για τα αντικείμενα)

Ο Νίτσε όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση υπέπεσε σε ένα μικρό λαθάκι. Η παρατήρηση που υπήρξε για την επινόηση μιας τέτοιας φράσης κομπάζει στο ότι ο ίδιος στάθηκε στην παρατήρηση του εαυτού του και όχι στην παρατήρηση του γενικού όλου. Είδε πως ένοιωθε, το μετέφρασε με λόγια αλλά δεν είδε το γιατί ένοιωθε έτσι. Παρατήρησε πως αντιδρά ο εαυτός του σε παρόμοιες καταστάσεις (όπως και όμοιοι του) αλλά δεν είδε παρακάτω. Δεν πρόσεξε στην κοινωνία ευρύτερα τι συμβαίνει. Άνθρωποι σμίγουν αγαπιούνται και μετά από λίγο καιρό χωρίζουν, περνάνε καλά, χαμογελάνε νοιώθοντας κοντά ο ένας στον άλλο, μαζί, και χωρίς μερικές φορές να το θέλουν, λόγω αμφιβολιών που μπορεί να είναι και εμβόλιμες χωρίζουν, δεν γνωρίζονται πια, γνωστοί ή άγνωστοι στη συνέχεια απομένουν. Ο Νίτσε δεν παρατήρησε τον άνθρωπο  στην φιλοσοφία του αλλά τον ίδιο τον εαυτό του.

Εδώ λοιπόν μπαίνει ένας νεώτερος καλλιτέχνης ο Γκυ Ντεμπόρ για να μας βοηθήσει, για να μας πει τι συμβαίνει στο πλαίσιο της κοινωνίας, όταν ανάμεσα σε δύο ανθρώπους υπάρχει αγάπη, αγάπη με πάθος.
Ο Γκυ Ντεμπόρ ( καταστασιακή διεθνή) γνωστός συγγραφέας με παρατηρητικότητα στο ενδότερο κοινωνικό  γίγνεσθαι είπε σε ένα βιβλίο του μία φράση που μάλλον έρχεται να συμπληρώσει ή να διορθώσει τη θεωρία του Νίτσε.
«Το θέαμα δεν είναι σύνολο εικόνων αλλά μια κοινωνική σχέση ατόμων διαμεσολαβούμενη από τις εικόνες» έγραψε θέλοντας να δηλώσει πως όσο και να μην το θέλουμε στις σχέσεις μας μεγάλο ρόλο παίζει η εικόνα. Στην κοινωνία και ειδικότερα τώρα στο καιρό μας που οι ρυθμοί τρέχουν και ο άνθρωπος πρέπει να γνωρίσει όλο και περισσότερες εμπειρίες, πρέπει να έχει κοντά του και περισσότερες εικόνες.

Το πάθος υπάρχει, ζει μέσα στους ανθρώπους, τους πλάθει, διαμορφώνεται μέσα τους έτσι ώστε να ζητάει ο ένας την παρουσία του άλλου αλλά μόλις σβήσει ή βγουν τα υποκείμενα που έχουν το πάθος προς τα έξω, στην κοινωνία εκεί αναλαμβάνει ρόλο ο λόγος της κοινωνίας, ο οποίος είναι η εικόνα, η εικόνα που κυριεύει όποιον θέλει εμπειρίες εμπλουτισμένες μέσα στα προσφερόμενα και μη κοινωνικά πλαίσια.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s