Ένα γειά στον caravaggio

Ρώμη 088

Ο πίνακας. Ο Ματθαίος συγγράφει, το τραπέζι και ο μικρός πάγκος, από πάνω ο Άγγελος. Σε φόντο ελαφρύ μαύρο όλα ακίνητα, αλλά λες και κινούνται. Έρχονται προς το μέρος σου, ελκύεσαι και γίνεσαι μέρος της σκηνής. Ο λιτός Ματθαίος γεμάτος επικεντρωμένη ταραχή να γράφει και ο άγγελος ερχόμενος, όμορφος και παιδικός, από ψηλά, να προσπαθεί να ακουστεί.

Το σενάριο αρχίζει, διαδραματίζεται, τελειώνει μέσα στο μυαλό σου. Η φαντασία σου σε παρακινεί να ακούσεις, λόγω της έντασης της εικόνας, μια συνομιλία που δεν υπάρχει. Αισθάνεσαι το κενό αέρος που υπάρχει, νοιώθεις το πάγωμα της στιγμής, του πίνακα. Σαν να, ναι αν κοιτάξεις είναι σαν να βλέπεις τη γραμμή, την έμπνευση από τον άγγελο να μεταφέρεται στον Ματθαίο, μια γραμμή κενή τους ενώνει, διάφανη, που ώρες, ώρες έχεις τη διάθεση να της δώσεις χρώμα. Έτσι και ο χώρος, δεν είναι λες το μαύρο χρώμα του φόντου το άρωμα της στιγμής, όχι κάτι φωτεινό επικρατεί και αγκαλιάζει από μέσα προς τα έξω το πίνακα.

Και γράφει στο μεγάλο τετράδιο του, με πάθος ακουμπά το χέρι με τη πένα στις κενές γραμμές του τετραδίου, γράφει το Ευαγγέλιο, μάλλον, δεν μπορείς να πεις με σιγουριά τι γράφει. Είναι αλήθεια για τη στιγμή της έμπνευσης, μισοκαθισμένος ο Συγγραφέας βιάζεται να αποτυπώσει τα λόγια του Αγγέλου, αυτά τα οποία του διαβιβάζει. Νομίζεις ότι είναι λίγος ο χρόνος τους, σου δίνει την εντύπωση η εικόνα πως όλα σύντομα θα τελειώσουν, για αυτό πρέπει Άγγελος και Ματθαίος να συγκεντρωθούν, να τελειώσουν, σε λίγο θα έχουν φύγει και οι δύο, γρήγορα! τελειώνει ο χρόνος.

Το βλέμμα αφαιρετικό, προσπαθεί να ακούσει καλύτερα, να ξεδιαλύνει τα σύννεφα μεταξύ εαυτού και της έμπνευσης.
Ισχύει το βλέμμα, σίγουρα το ένοιωθε και ο ίδιος, Ο caravaggio, καθώς με υπομονή τεχνικής δημιουργούσε το συγκεκριμένο έργο.

 

640px-Bild-Ottavio_Leoni,_Caravaggio

Caravaggio

Advertisements

One thought on “Ένα γειά στον caravaggio

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s