Ποιος ο λόγος μιας συζήτησης;

306

Αλεξανδρινός, λεπτός, αμφίσημος
Ο Πλούταρχος και οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες, Ρωμαίοι ζουν
κινούνται και  αναπνέουν μέσω των ποιημάτων του

Σεφέρης λογικός και σταθερός
εκεί που δεν υπάρχει νοσταλγία
Το αλύχτημα δεν ανήκει στο λεξικό του

Ελύτης μέσα από τις λέξεις, τις εικόνες
ταξιδεύεις, με βάρκα τη πολυθρόνα ή το καναπέ σου
ταξιδεύεις σε θάλασσες και άσπρα, ζεστά σπίτια

Ρίτσος, με το λυρικό του ύφος ζεις
μέσα στη φαντασία του ποιητή
το μοναχικό βιώνεις

Γιατί να τα διαβάζεις όλα αυτά; Γιατί να θαυμάζεις και να συγκινείσαι, να συγκλονίζεσαι σε μια φράση που δεν μπορείς να την φτάσεις, κατανοήσεις πλήρως, κι όμως ξέρεις, είσαι σίγουρος ότι είναι όμορφη; Ποιός ο σκοπός και ο λόγος;
Να περνάς ωραία την ώρα σου ναι, να αποφύγεις την κατάθλιψη, ότι δεν είσαι μόνος αλλά είναι και κάτι άλλο πιο σημαντικό.
Η κουβέντα, μάλιστα, με τον συνάνθρωπο σου σα βρεθείς να συζητήσεις. Να ανοίξεις ένα θέμα, οι λέξεις και οι φράσεις, ο τόνος και η βασιμότητα, η βεβαιότητα του λόγου σου είναι σε ένα ανώτερο επίπεδο, ανεβαίνουν και παίζουν σε επίπεδα που δεν τα κατανοείς εκείνη τη στιγμή σου φαίνονται παράξενα και καθαρά.

Η τεχνική που χρησιμοποιούν δύο ή περισσότερα άτομα σε μια τέτοια συζήτηση έχει σειρά και ισοτιμία, εκπλήρωση και συμπλήρωση από τον άλλον της πρότασης, πρόοδος ομαδική και συμμετοχική. Η προϋπόθεση απλή, ανοιχτός στο τι θα φέρει, εμπιστοσύνη και σημασία στον άλλον, απτή γλώσσα για όλους, σημείο αναφοράς κάτι ήσυχο και ήρεμο περιβάλλον ή κάτι συγκεκριμένο, προσχεδιασμένο μέρος. Συνδρομή στις εκφράσεις σώματος και βλεμματική επαφή άνετη.

Η συζήτηση αυτή σε κάνει να νοιώθεις ανώτερος, όχι αλαζόνας αλλά άνθρωπος όπως θα ήθελες να σημαίνει η λέξη άνθρωπος, να το ξέρουν και άλλοι. Το συναίσθημα παίρνει κυρίαρχη θέση δεν φοβάται, ευφράδεια και γαλήνη, ευγλωττία και χαλάρωση με το κλασσικό αναφώνημα (ππππφφφφφ) γίνονται αισθητά παρόντα.
Η συνέχεια δεν έχει σημασία, μπορεί να μην θυμάσαι τι είπατε, τι είπες, αλλά το πως σε έκανες να νοιώσεις, ακόμα νοιώθεις, το ξέρεις, το κρατάς. Δυο-τρεις ατάκες μόνο μένουν, όχι συνειδητά, πίσω στο κεφάλι σου και δουλεύονται, περιμένοντας την στιγμή τους να βγουν σε πράξη.

 

 

Advertisements

One thought on “Ποιος ο λόγος μιας συζήτησης;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s