Κριτική στα βιβλία εσωτερισμού (πνευματικότητας)

enas-sofos-indianos_400

Τα βιβλία, τι ωραίο να ανοίγονται κόσμοι καινούριοι μπροστά σου. Να είσαι στο σπίτι σου ξαπλωμένος άνετα στο κρεβάτι σου και να διαβάζεις το τελευταίο βιβλίο που βρήκες σε βιβλιοπωλείο, παλαιοπωλείο, να γυρνάς τις σελίδες σαν να αλλάζεις σοκάκι σε αγαπημένη διαδρομή ψάχνοντας για το χαμένο, έτσι σου φαίνεται  ένα βιβλίο ειδικά στην αρχή, θησαυρός που θα σου αποκαλύψει σαν προφήτης κάτι νέο, καινούριο που είχες κρυμμένο μέσα σου. Πόσο μάλλον αγαπάς αυτό που κάνεις όταν διαβάζεις το βιβλίο σου στην αγαπημένη σου καφετέρια με το ρόφημα που αγαπάς, τη μουσική που σου αρέσει να ακούς και να ταξιδεύεις παράλληλα στο κόσμο του μελανιού, στις αποτυπωμένες ζωγραφιές ιδεών και σκέψεων.

Τα βιβλία όμως έχουν κατηγορίες. Άλλοι λάτρεις της απόλαυσης προτιμούν την λογοτεχνία, οι αιώνιοι ρομαντικοί απολαμβάνουν την ποίηση, οι ρεαλιστές αρέσκονται στην ψυχολογία, ο κύριος γαληνεύει με  την θρησκεία, ο κατήγορος με την τέχνη κ.ο.κ. Υπάρχει και η κατηγορία εσωτερισμός. Μια κατηγορία βιβλίων από μόνη της, μια κατηγορία που συνδυάζει τις προηγούμενες κατηγορίες, σκάβεις και βρίσκεις μέσα, από εδώ από εκεί λίγο ψυχολογία, λίγο παραμύθι, λίγο ζεν φιλοσοφία και πάει λέγοντας. Όποιος προσδοκά, οι επιθυμίες του θα είναι για καιρό πολύ ατελέσφορες, δεν θα αισθανθεί παρά λίγες φορές αυτάρκης. Αυτός, αυτό το είδος ανθρώπου θα στρέψει το βλέμμα του σε αυτού του είδους τα βιβλία. Άνθρωποι που έχουν ανάγκη στήριξης βρίσκουν αγκαλιά σε ένα τέτοιου είδους βιβλίο (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αποκλειστικό τους το διάβασμα πνευματικής ψυχοφιλοσοφίας).

meditation14Ο Εσωτερισμός έχει να κάνει με τον άνθρωπο, την ανάπτυξη του και την πορεία του προς τον στόχο που έχει βάλει ο καθένας. Ειδικότερα έχει να κάνει με την ψυχή. Πως μετατρέπεις τον τρόπο σκέψης σου, πως αλλάζεις, με ποια ατραπό τις συνηθειές σου και ποιες βάζεις στη θέση τους, ποιες πρέπει για ένα καλύτερο τέλος. Καλά μέχρι εδώ, καλό το διάβασμα κάποιου εσώ-βιβλίου ένα ,δύο προς έμπνευση αλλά παραπάνω όχι, έως εκεί. Ο Εσωτερισμός έχει να κάνει όπως προμηνύει και η λέξη με τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου. Με τον αφάνταστο κόσμο που έχει ο καθένας μέσα μας, το σκάψιμο και το γδάρσιμο μερικών συνηθειών, πεποιθήσεων που έχουμε, είχαμε, θα έχουμε, μάλλον.

Το Γνώθι σαυτόν δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια κανενός, με καμία ατραπό, κανένα μονοπάτι, βιβλίο ή θρησκεία. Ξεκινά ως μονοπάτι αλλά δεν συνεχίζει ως μονοπάτι, πόσο μάλλον, ασφαλτοδρομένο μονοπάτι. Το να γνωρίσεις τον εαυτό σου, μια προσωπική ιστορία, ίσως η πιο προσωπική σου, που ίσως θα διστάσεις να την εξιστορήσεις και στον εαυτό σου δεν πραγματοποιείτε με συμβουλές και ιστορίες. Όλοι έχουμε θεμέλια σε ιστορίες αλλά αυτές εξυπηρετούν μόνο για λίγο, λίγο μετά την αρχή. Μόνος πρέπει να απαρνηθείς παλιά δεδομένα, να φανταστείς για μια στιγμή, να οραματιστείς σαν σε όνειρο το τέλος, και να προσπαθείς από εκείνη τη στιγμή κάθε μέρα, ώρα και στιγμή να το φτάσεις. Γνώθι σαυτόν δεν είναι απλά καλυτέρευση του εαυτού, έχει να κάνει με την αρμονία, ισορροπία που θα έχεις μέσα σου από εκείνη τη στιγμή και μετά ( Στην αρμονία δεν είναι αναγκαστικό να υπάρχουν δύο αντίθετα πράγματα που πρέπει να είναι ισοδύναμα αλλά δύο έννοιες και παρόμοιες πολλές φορές που πρέπει να έχουν την ίδια ποσότητα μέσα σου ώστε να υπάρχει το καλύτερο αποτέλεσμα η αγαλίαση η εσωτερική, που διαφαίνεται αν υπάρχει και έξω σου, στο σώμα σου).Γνωρίζω παρατηρώντας και κρίνοντας τον εαυτό μου, με βάση τις σκέψεις μου, τις εμπειρίες, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μου. Κατανοώ και αλλάζω η πορεία προς την εσωτερική γνώση.

Adelaide Hanscom Rubaiyat KhayyamΤο μετά μη βιάζεται κανείς, τις γνώσεις που υπάρχουν στα βιβλία πνευματικότητας θα τις βρεις μόνος σου, ψάχνοντας, αναμοχλεύοντας τον εαυτό και παρατηρόντας τι υπάρχει, οι απαντήσεις σαν έκλαμψη, έρχονται ως στιγμή έμπνευσης.
Όσον αφορά τους φιλόσοφους, αυτοί ποτέ δεν ασχολήθηκαν υπερβολικά με άλλων βιβλία, έπιασαν ένα πρότερο τους που τους ταίριαζε ως απαρχή και τον άφησαν πριν τελειώσει η αρχή του ταξιδιού καλά, καλά. Ταξίδευαν, κράταγαν σημειώσεις από λόγια σημαντικών (για αυτούς) ανθρώπων, συζητούσαν για ώρες, καθισμένοι αναλογίζονταν και συνέχιζαν για τον επόμενο σταθμό.

Ποτέ όμως σε ένα βιβλίο καλό εσωτερισμού δεν θα βρεις σκέψεις προσωπικές, εγωιστικές. Θα δεις σκέψεις, συναισθήματα εκφραζμένα για το επιτυχημένο, τον οιωνό που φέρνει την αυγή.

Τα βιβλία που κρατάς εσωτερισμού είναι απλά παρατήρηση, ιδέες που τα αποτύπωσαν κάποια στιγμή κάποιοι αποκαλεσμένοι φωτισμένοι σε χαρτί. Κι όμως οι πιο φωτισμένοι άνθρωποι που έχουν περάσει από αυτόν τον πλανήτη δεν έχουν γράψει, αφήσει τίποτα για τις μελλοντικές γενιές, ότι υπήρξαν κάποια στιγμή στο πλανήτη μας το ξέρουμε από μαθητές, απόγονους. Ο λόγος που δεν άφησαν σημάδι της παρουσίας τους στο πλανήτη Γη είναι ότι δεν υπάρχει στον γνωθι σαυτον που περπάτησαν ίχνος ματαιοδοξίας, ίχνος του εγωισμού που εμφανίζεται τις στιγμές που νοιώθεις ότι έχεις φτάσει το μέγιστο, να μείνει κάτι, ο φόβος του θανάτου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s